Tennessee Whiskey

Tennessee Tennessee whiskey bourbon Lincoln County Process sukkerløn-trækul filtrering whisky

Definition

Tennessee whiskey er en type amerikansk whisky, der ligner bourbon men adskiller sig ved to centralt definerende krav: destillationen og lagringen foregår i Tennessee, og whiskyen gennemgår filtrering gennem sukkerløn-trækul (Lincoln County Process) før lagringen. Efter filtreringen lagres whiskyen i nye, charrede egetræsfade. Hvis den markedsføres som straight, skal den have lagret mindst to år. Mange Tennessee whiskeys er længere og udvikler en tydelig vanilje- og karamelpræg samt en glat mundfornemmelse.

Fremstilling og krav

Grundlaget for Tennessee whiskey minder om bourbon: kornbasen indeholder mindst 51% majs, og den resterende andel består af rug og/eller byg. Produktet destilleres til en alkoholstyrke, der ligger under visse grænser og tappes ved eller under 125 proof. Det tappede destillat forstås som whiskey.

Lincoln County Process

Filtreringen gennem sukkerløn-trækul udføres typisk efter destillationen og før lagringen. Distillatet kommer i kontakt med et lag sukkerløn-trækul i en filtreringsdel, hvilket fjerner visse svovlforbindelser og andre urenheder samt giver en glattere krop og en sødere, fyldigere finish.

Lagring og mærkning

Whiskyen lagres i nye egetræsfade, som bidrager med farve og noter af vanilje, karamel og egetræ. For at kunne betegnes Tennessee whiskey følger mærkningen de generelle krav til amerikansk whiskey, og hvis den markedsføres som straight, skal lagringen være mindst to år. Mange producenter lader whiskyen udvikle sig længere.

Smagsprofil

Noter, der ofte forbindes med Tennessee whiskey, inkluderer vanilje, karameller, honning og ristede egetræstoner; en glat mundfornemmelse og en varm finish.

Sammenligning med bourbon

Tennessee whiskey ligner bourbon i råstoffer og grundlæggende fremstillingsprincipper, men den centrale forskel er filtreringen gennem sukkerløn-trækul, som giver en blødere, mere sødmefuld profil og en tydelig Tennessee-finish, særligt i længere lagrede udgaver.

Historie

Tennessee whiskey har rødder i det 19. århundrede i Tennessee. Lincoln County Process blev brugt i regionen og blev snart et kendetegn for Tennessee whiskey, som senere blev et velkendt ikon i amerikansk whiskydannelse og markedsføring gennem 20. århundrede og ind i det 21. århundrede.


📅 Oprettet: 18. September 2025

🔄 Opdateret: 25. November 2025