Barrel (200 L)

fadtyper barrel bourbon fadstørrelse træfade amerikansk-hvidt-egetræ lagring smagsnoter vanilje kokos karamel

200 L amerikansk standardfad (ASB) er den typiske fade, der anvendes til lagring af bourbon. Fadet rummer cirka 200 liter (omtrent 53 amerikanske gallons) og fremstilles som regel af nyt amerikansk hvidt egetræ (Quercus alba). Indvendigt er det som regel kulbrandet (charred) i en grad, der fremmer høj kontakt mellem træ og spiritus. Den relativt store overflade-til-volumen-ratio gør, at træets smagsstoffer udveksles hurtigt i de tidlige år af modningen.

Smagsbidrag og mekanismer: - Vanilje, karamel og sødhed dominerer ofte i bourbon, hvor lignin nedbrydes til vanillin og andre aromatiske forbindelser. - Kokos- og nøddeagtige noter optræder som følge af lactoner fra det nye egetræ. - Egetræets toastede og ristede elementer giver noter af toasty træ, krydderier og en vis røg. - Fadets størrelse påvirker udviklingen af farve og tanniner; kontakten mellem spiritus og træ er højere pr. volumen end i større fade, hvilket hurtigt skaber dybde og kompleksitet i tidlig modning.

Anvendelse og bemærkninger: - Bourbon laves typisk udelukkende i nye fade; gamle fade bruges normalt ikke til bourbon igen. - ASB-fade bidrager med en tydelig sødme og træpræg i de tidlige år af modningen og er derfor almindelig i standard bourbon-produktion.


📅 Oprettet: 17. September 2025

🔄 Opdateret: 25. November 2025