Smagsprofil

smagning profil noter duft eftersmag finish struktur krop balance whisky

Samlet billede af duft, smag og eftersmag giver en helhedsforståelse af whiskyens stil og identitet. Duft fornemmes straks i glasset og giver hints til lagring og alder, mens smagen bekræfter eller nuancerer duften gennem første indtryk og midtpaletten. Eftersmagen afslører kompleksitet og langvarighed.

Duft

  • Frugtnoter: æble, pære, fersken, citrus (appelsin, citron)
  • Bær-noter: blåbær, hindbær
  • Krydderier: vanilje, kanel, nellike
  • Træ og sødme: eg, honning, karamel
  • Røg og malt: let røg, ristede maltnoter
  • Blomster og urte-noter: jasmin, lavendel

Smag

  • Første indtryk: frisk sødme, frugt og vanilje
  • Midtpaletten: krydderier (kanel, nellike), ristede nødder, honning
  • Eftersmag i munden: røg, eg, karamel
  • Tekstur og mundfornemmelse: cremet eller olieagtig; medium krop
  • Balance: sødme, krydderier og træ afstemmes i forhold til alkoholstyrken

Eftersmag

  • Varighed: kort, medium eller lang
  • Noter: vanilje, karamel, honning, røg, eg, krydderier
  • Mundtørhed: let til moderat

Struktur og balance

  • Krop: let/medium/fuld
  • Alkoholfornemmelse: passende uden brændende varme
  • Sammenhæng mellem duft, smag og finish

Samlet billede

Profilen beskriver en harmonisk forbindelse mellem duft, smag og eftersmag, hvor sødme og trænoter støtter hinanden og giver en vedvarende finish uden at dominere.


📅 Oprettet: 18. September 2025

🔄 Opdateret: 25. November 2025