Small Grain

korn bourbon mash rug hvede byg amerikansk_whisky small_grain

Small Grain er en amerikansk betegnelse, som bruges i bourbonproduktion til at beskrive de ikke-majs kornsorter, der indgår i mash-bill'en sammen med majs. I praksis refererer begrebet primært til rug og hvede, men også andre ikke-majs kornsorter kan indgå som små korn i mash'en. De små korn påvirker smag, aroma og mundfornemmelse og står i kontrast til majsen, som udgør den dominerende del af mash-bill'en og giver bourbonens sødme og krop.

Betydning og anvendelse: - Primære små korn i bourbon er rug og hvede. De kan anvendes individuelt eller i kombination i mash-bill'en. - Rug tilføjer en krydret, peberagtig note og en spids mundfornemmelse; hvede giver en blødere, sødere profil. - Selvom maltbyg også kan være til stede i mash-bill'en, betegnes den typisk ikke som "small grain" i omtale af bourbonens sammensætning, men som en del af maltningen og enzymaktiviteten.

Eksempel på anvendelse: - Rye-forward bourbons: typisk højere andel rug i mash-bill'en (f.eks. 10–30 %), suppleret af majs og eventuelt en mindre andel byg. - Wheated bourbons: højere andel hvede (f.eks. 10–20 %), hvilket giver en mere rund og sødere profil.

Juridisk og terminologi: - Bourbons må ifølge lovgivningen indeholde mindst 51 % majs i mash-bill'en; resten kan være rug, hvede eller byg. Begrebet "small grain" fungerer som en markør for disse ikke-majs komponenter og bruges primært i prosa eller markedsføringssammenhæng til at beskrive stilforskelle frem for en fastlagt juridisk betegnelse.


📅 Oprettet: 18. September 2025

🔄 Opdateret: 25. November 2025